Kurzy ATAC

Toast pšeničný celozrnný

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Toast pšeničný celozrnný

Nutričné hodnoty (20 g):

Energia kcal

47 kcal

Energia kJ

197 kJ

Bielkoviny

1.5 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

1.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.5 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (1.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.4 %) Sacharidy (71.3 %) Tuky (7.7 %) Vláknina (7.7 %)

Pšeničný toast celozrnný je pekárenský výrobok z pšeničnej celozrnnej múky.
Pre jeho výrobu je potrebná múka, kvasnice (vo výnimočných prípadoch aj kvások), voda a soľ. V niektorých prípadoch sa používajú aj rôzne druhy korenia, najčastejšie rasca.
Pre komerčne vyrábané druhy pečiva je typické použitie pomerne širokého spektra rôznych aditív, ktorých účelom je predĺženie trvanlivosti produktu a zvýraznenie chuti či farby.
Kvalita pečiva sa tak odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Pšeničný toast celozrnný a zdravie

Pšeničný toast je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania.
Pšeničný toast celozrnný je bohatším zdrojom vlákniny, než jeho biela forma. Je pomerne dobre stráviteľný, má stredné hodnoty glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutie diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je citlivý na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní.
Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcia hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Pšeničný toast celozrnný v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s   údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.