Kurzy ATAC

Toast pšeničný biely

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Toast pšeničný biely

Nutričné hodnoty (20 g):

Energia kcal

54 kcal

Energia kJ

226 kJ

Bielkoviny

1.7 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

0.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.7 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (0.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.2 %) Sacharidy (77.5 %) Tuky (6.7 %) Vláknina (2.6 %)

Pšeničný toast biely je pekárenský výrobok z pšeničnej múky.
Pre jeho výrobu je potrebná pšeničná múka, kvasnice (vo výnimočných prípadoch aj kvások), voda a soľ. V niektorých prípadoch sa používajú aj rôzne druhy korenia, najčastejšie rasca.
Pre komerčne vyrábané biele druhy pečiva je typické použitie pomerne širokého spektra rôznych aditív, ktorých účelom je predĺženie trvanlivosti produktu a zvýraznenie chuti či farby.
Kvalita pečiva sa tak odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Pšeničný toast biely a zdravie

Pšeničný toast je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania.
Pšeničný toast biely je zbavený prevažnej väčšiny vlákniny. Je preto pomerne dobre stráviteľný, má ale vyššie hodnoty glykemického indexu ako jeho celozrnná forma. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutie diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je citlivý na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní.
Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcia hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Pšeničný toast biely v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s   údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.