Kategória: Strukoviny / Fermentované
Energia kcal
321 kcal
Energia kJ
1340 kJ
Bielkoviny
20 g
Sacharidy
20 g
Tuky
15 g
Vláknina
9 g
Tempeh, označovaný aj ako sójový fermentovaný syr, je pomenovanie pre varené sójové bôby (Glycine max), ktoré sú fermentované pomocou baktérií Rhizopus oligosporus a ďalej technologicky upravené procesom údenia. Jedná sa o tradičnú ázijskú-indonézsku pochutinu, ktorá je typická špecifickou chuťou a bohatým nutričným zložením.
Tempeh je bohatým zdrojom draslíka, vápnika aj horčíka – tieto prvky majú zásadný význam pre činnosť srdca. Pretože sa jedná o tepelne upravenú a súčasne aj fermentovanú potravinu, je jej stráviteľnosť podstatne lepšia, než u samotných sójových bôbov. Tempeh údený má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Tempeh údený má jemnú orechovú chuť, bežne sa používa do slaných chodov. Na rozdiel od tempehu natural, ktorý je nutné pred konzumáciou tepelne upraviť, je údený tempeh určený aj na priamu konzumáciu. Jeho využitie je rovnaké, ako pri natural forme:
- do polievok,
- do šalátov,
- do hlavných chodov ako zdroj plnohodnotných bielkovín,
- ako súčasť pochutín (je možné z neho napr. vyrábať chipsy).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>