Kurzy ATAC

Tempeh údený

Kategória: Strukoviny / Fermentované

Tempeh údený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

321 kcal

Energia kJ

1340 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

20 g

Tuky

15 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (20 g) Tuky (15 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (26.1 %) Sacharidy (26.1 %) Tuky (42.2 %) Vláknina (5.6 %)

Tempeh, označovaný aj ako sójový fermentovaný syr, je pomenovanie pre varené sójové bôby (Glycine max), ktoré sú fermentované pomocou baktérií Rhizopus oligosporus a ďalej technologicky upravené procesom údenia. Jedná sa o tradičnú ázijskú-indonézsku pochutinu, ktorá je typická špecifickou chuťou a bohatým nutričným zložením.

Tempeh údený a zdravie

Tempeh je bohatým zdrojom draslíka, vápnika aj horčíka – tieto prvky majú zásadný význam pre činnosť srdca. Pretože sa jedná o tepelne upravenú a súčasne aj fermentovanú potravinu, je jej stráviteľnosť podstatne lepšia, než u samotných sójových bôbov. Tempeh údený má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Tempeh údený v kuchyni

Tempeh údený má jemnú orechovú chuť, bežne sa používa do slaných chodov. Na rozdiel od tempehu natural, ktorý je nutné pred konzumáciou tepelne upraviť, je údený tempeh určený aj na priamu konzumáciu. Jeho využitie je rovnaké, ako pri natural forme:
- do polievok,
- do šalátov,
- do hlavných chodov ako zdroj plnohodnotných bielkovín,
- ako súčasť pochutín (je možné z neho napr. vyrábať chipsy).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.