Kurzy ATAC

Tempeh natural

Kategória: Strukoviny / Fermentované

Tempeh natural

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

192 kcal

Energia kJ

803 kJ

Bielkoviny

20 g

Sacharidy

2.2 g

Tuky

9 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (20 g) Sacharidy (2.2 g) Tuky (9 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (43.6 %) Sacharidy (4.8 %) Tuky (42.2 %) Vláknina (9.4 %)

Tempeh, označovaný aj ako sójový fermentovaný syr, je pomenovanie pre varené sójové bôby (Glycine max), ktoré sú fermentované pomocou baktérií Rhizopus oligosporus. Jedná sa o tradičnú ázijskú-indonézsku pochutinu, ktorá je typická špecifickou chuťou a bohatým nutričným zložením.

Tempeh natural a zdravie

Tempeh je bohatým zdrojom draslíka, vápnika aj horčíka – tieto prvky majú zásadný význam pre činnosť srdca. Pretože sa jedná o tepelne upravenú a súčasne aj fermentovanú potravinu, je jej stráviteľnosť podstatne lepšia, než u samotných sójových bôbov. Tempeh natural má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Tempeh natural v kuchyni

Tempeh natural je žiaduce pred konzumáciou tepelne upraviť z dôvodu prítomnosti fermentačných plesní, ktoré na povrchu potraviny vytvárajú typicky biely povlak. Tempeh natural má jemnú orechovú chuť, bežne sa používa do slaných chodov s tepelnou úpravou:
- polievok,
- šalátov,
- hlavných chodov ako zdroj plnohodnotných bielkovín,
- súčasť pochutín (je možné z neho napr. vyrábať chipsy).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.