Kategória: Strukoviny / Fermentované
Energia kcal
192 kcal
Energia kJ
803 kJ
Bielkoviny
20 g
Sacharidy
2.2 g
Tuky
9 g
Vláknina
9 g
Tempeh, označovaný aj ako sójový fermentovaný syr, je pomenovanie pre varené sójové bôby (Glycine max), ktoré sú fermentované pomocou baktérií Rhizopus oligosporus. Jedná sa o tradičnú ázijskú-indonézsku pochutinu, ktorá je typická špecifickou chuťou a bohatým nutričným zložením.
Tempeh je bohatým zdrojom draslíka, vápnika aj horčíka – tieto prvky majú zásadný význam pre činnosť srdca. Pretože sa jedná o tepelne upravenú a súčasne aj fermentovanú potravinu, je jej stráviteľnosť podstatne lepšia, než u samotných sójových bôbov. Tempeh natural má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Tempeh natural je žiaduce pred konzumáciou tepelne upraviť z dôvodu prítomnosti fermentačných plesní, ktoré na povrchu potraviny vytvárajú typicky biely povlak. Tempeh natural má jemnú orechovú chuť, bežne sa používa do slaných chodov s tepelnou úpravou:
- polievok,
- šalátov,
- hlavných chodov ako zdroj plnohodnotných bielkovín,
- súčasť pochutín (je možné z neho napr. vyrábať chipsy).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>