Kategória: Orechy a semená / Semená
Energia kcal
600 kcal
Energia kJ
2509 kJ
Bielkoviny
24.5 g
Sacharidy
18 g
Tuky
46 g
Vláknina
4 g
Jedná sa o semienka tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo). Semená tejto veľmi obľúbenej a hojne pestovanej plodiny sa dokonca zachovali z obdobia 5.tisícročia p.n.l. Semienka šedozelenej farby, ktoré sa musia vylúpnuť z bielej šupky, majú sladkastú, orieškovú chuť.
Semienka sú veľmi bohatým zdrojom draslíka, ktorý priaznivo ovplyvňuje fungovanie srdcovo-cievneho systému. Z ďalších minerálov stojí za zmienku zinok, ktorého účinok najviac využíva mužská populácia s cieľom ovplyvniť funkciu prostaty. Tekvicové semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo. Obsah soli výrazne zvyšuje množstvo sodíka v potravine, jeho prebytok môže mať vplyv na krvný tlak a funkciu obličiek.
Semienka sa konzumujú surové aj tepelne upravené. Ich pražením sa síce zvýrazní chuť a aróma, dochádza ale k strate väčšiny nutričných hodnôt.
Bežne sa pridávajú do:
- šalátov,
- pečiva,
- polievok,
- omáčok,
- smoothie.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>