Kurzy ATAC

Tekvicové semienka solené

Kategória: Orechy a semená / Semená

Tekvicové semienka solené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

600 kcal

Energia kJ

2509 kJ

Bielkoviny

24.5 g

Sacharidy

18 g

Tuky

46 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (24.5 g) Sacharidy (18 g) Tuky (46 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.1 %) Sacharidy (12.5 %) Tuky (69 %) Vláknina (1.3 %)

Jedná sa o semienka tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo). Semená tejto veľmi obľúbenej a hojne pestovanej plodiny sa dokonca zachovali z obdobia 5.tisícročia p.n.l. Semienka šedozelenej farby, ktoré sa musia vylúpnuť z bielej šupky, majú sladkastú, orieškovú chuť.

Tekvicové semienka solené a zdravie

Semienka sú veľmi bohatým zdrojom draslíka, ktorý priaznivo ovplyvňuje fungovanie srdcovo-cievneho systému. Z ďalších minerálov stojí za zmienku zinok, ktorého účinok najviac využíva mužská populácia s cieľom ovplyvniť funkciu prostaty. Tekvicové semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo. Obsah soli výrazne zvyšuje množstvo sodíka v potravine, jeho prebytok môže mať vplyv na krvný tlak a funkciu obličiek.

Tekvicové semienka solené v kuchyni

Semienka sa konzumujú surové aj tepelne upravené. Ich pražením sa síce zvýrazní chuť a aróma, dochádza ale k strate väčšiny nutričných hodnôt.
Bežne sa pridávajú do:
- šalátov,
- pečiva,
- polievok,
- omáčok,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.