Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené
Energia kcal
299 kcal
Energia kJ
1249 kJ
Bielkoviny
16.4 g
Sacharidy
4 g
Tuky
22.8 g
Vláknina
4 g
Jedná sa o semienka tekvice obyčajnej ( Cucurbita pepo ) . Semená tejto veľmi obľúbenej a hojne pestovanej plodiny sa dokonca zachovali z obdobia 5.tisícročia p.n.l. Semienka šedozelenej farby, ktoré sa musia pred konzumáciou vylúpnuť z bielej šupky, majú sladkastú, orieškovú chuť.
Naklíčené tekvicové semienka sú bohatým zdrojom bielkovín, draslíka, zinku a nenasýtených tukov, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Tekvicové semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.
Príprava naklíčených tekvicových semienok je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas naklíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba naklíčenia väčšinou trvá 2 – 5 dní.
Bežne sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
- karbonátok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>