Kurzy ATAC

Teff naklíčený

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Teff naklíčený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

174 kcal

Energia kJ

728 kJ

Bielkoviny

6 g

Sacharidy

29.6 g

Tuky

1 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6 g) Sacharidy (29.6 g) Tuky (1 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.4 %) Sacharidy (71.2 %) Tuky (5.2 %) Vláknina (9.2 %)

Jedná sa o naklíčené zrná rastliny Milička habešská (Eragrostis tef). Ide o obilninu pôvodne pochádzajúcu z Etiópie. Je známych takmer 300 rôznych variantov, ktoré produkujú zrná s odlišnou farbou i chuťou.

Naklíčený teff a zdravie

Naklíčený teff je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčený teff je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, horčíka, vápnika a fosforu, nutrične ho preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Je prirodzene bezlepkový, je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Naklíčený teff v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn teffu je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas klíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.