Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
401 kcal
Energia kJ
1676 kJ
Bielkoviny
13.1 g
Sacharidy
73 g
Tuky
2.5 g
Vláknina
9 g
Teff je označenie pre zrná rastliny Milička habešská (Eragrostis tef). Ide o obilninu pôvodne pochádzajúcu z Etiópie. Je známych takmer 300 rôznych variantov, ktoré produkujú zrná s odlišnou farbou i chuťou.
Teff je bezlepkový, je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Je veľmi bohatým zdrojom vápnika a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Z teffovej múky sa v Etiópii pripravuje kvasený chlieb "injera", ktorý je považovaný za národný pokrm. Zrná teffu sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu vločiek,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu cestovín, kaší,
- na výrobu mlieka.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>