Kurzy ATAC

Teff

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Teff

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

401 kcal

Energia kJ

1676 kJ

Bielkoviny

13.1 g

Sacharidy

73 g

Tuky

2.5 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13.1 g) Sacharidy (73 g) Tuky (2.5 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.7 %) Sacharidy (76.2 %) Tuky (5.6 %) Vláknina (4.5 %)

Teff je označenie pre zrná rastliny Milička habešská (Eragrostis tef). Ide o obilninu pôvodne pochádzajúcu z Etiópie. Je známych takmer 300 rôznych variantov, ktoré produkujú zrná s odlišnou farbou i chuťou.

Teff a zdravie

Teff je bezlepkový, je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Je veľmi bohatým zdrojom vápnika a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Teff v kuchyni

Z teffovej múky sa v Etiópii pripravuje kvasený chlieb "injera", ktorý je považovaný za národný pokrm. Zrná teffu sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu vločiek,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu cestovín, kaší,
- na výrobu mlieka.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.