Kurzy ATAC

Syr balkánsky (50% t. v s.)

Kategória: Mliečne výrobky / Syry

Syr balkánsky (50% t. v s.)

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

249 kcal

Energia kJ

1042 kJ

Bielkoviny

15 g

Sacharidy

1.5 g

Tuky

20 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (15 g) Sacharidy (1.5 g) Tuky (20 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25.2 %) Sacharidy (2.5 %) Tuky (72.3 %) Vláknina (0 %)

Mäkký syr bielej farby a typickej slanej chuti. Vyrába sa z kravského mlieka zrením po dobu niekoľkých týždňov. Skladuje sa v mierne slanom náleve, čím si udržuje vlhkosť a slanú chuť. Je napodobeninou gréckeho syra Fetta, ktorý bol pôvodne vyrábaný z ovčieho, kozieho i kravského mlieka. Tento syr je národným pokrmom všetkých balkánskych krajinách.

Balkánsky syr a zdravie

Syr je vyrábaný z kravského mlieka, je preto zdrojom laktózy. Konzumácia tohto cukru je nebezpečná pre jedincov s:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Syr obsahuje vyššie množstvo soli, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s vysokým krvným tlakom ,
- s poruchou funkcie obličiek,
- v redukčných diétach.

Balkánsky syr v kuchyni

Syr je využiteľný na okamžitú spotrebu, ale aj v teplej a studenej kuchyni:
- dochucovanie šalátov (napr. šopský šalát),
- zapekané jedlá,
- nakladaný v oleji,
- na ochutenie polievok a omáčok,
- grilované mäsa.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.