Kurzy ATAC

Šťava zo špenátu

Kategória: Tekutiny / Lisované šťavy

Šťava zo špenátu

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

88 kcal

Energia kJ

367 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

7.5 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (7.5 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (47.7 %) Sacharidy (35.8 %) Tuky (15.4 %) Vláknina (1.1 %)

Špenát siaty (Spinacia oleracea) je celosvetovo rozšírená listová zelenina, ktorá pôvodne pochádza z juhozápadnej Ázie.

Šťava zo špenátu a zdravie

Listy špenátu siateho sú bohatým zdrojom draslíka, odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému. Z ďalších prvkov je významnejšie zastúpený vápnik, ktorého správne využívanie v tele je komplikované vyšším obshaom kyseliny šťaveľovej v špenáte. Táto látka je považovaná za antinutričnú, má schopnosť podporovať tvorbu obličkových kameňov. Špenát je aj významným zdrojom vitamínu K, ktorý nemalou mierou ovplyvňuje zrážanie krvi - s touto informáciou by mali kalkulovať jedinci užívajúci antikoagulancia. Významný je aj podiel karoténov v listoch, najviac beta-karoténu a luteínu. Konzumácia špenátu tak navyšuje antioxidačnú kapacitu, má aj priamy vplyv na správnu funkciu zraku.

Šťava zo špenátu v kuchyni

Šťava zo špenátu sa najčastejšie používa v kombinácii s ďalšími druhmi zeleniny, občas aj ovocia a naklíčených potravín. Pokiaľ je cieľom konzumácie lisovaných štiav ovplyvňovanie metabolizmu a tým aj zdravia, je voľba konkrétnych druhov ovocia, zeleniny a klíčkov do takýchto zmesí otázkou individuálneho prístupu. Všeobecne platí, že lisované šťavy sú koncentrovaným zdrojom celého radu živín (vitamínov, minerálov, antioxidantov, fytochemických látok) a je možné jednotlivé druhy plodín kombinovať tak, aby poskytovali požadované množstvo vybraných látok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.