Kurzy ATAC

Šrot sójový

Kategória: Strukoviny / Múka

Šrot sójový

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

345 kcal

Energia kJ

1442 kJ

Bielkoviny

30 g

Sacharidy

12 g

Tuky

15 g

Vláknina

17 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (30 g) Sacharidy (12 g) Tuky (15 g) Vláknina (17 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (36.4 %) Sacharidy (14.6 %) Tuky (39.2 %) Vláknina (9.9 %)

Sójový šrot sa vyrába zošrotovaním sójových bôbov (Glycine).

Sójový šrot a zdravie

Sójový šrot je bezlepkový, je teda vhodný pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka, vápnika a horčíka. Tieto prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Sójový šrot v kuchyni

Sójový šrot sa používa najčastejšie ako krmivo pre dobytok. Ďalej ako surovina na výrobu:
- odtučnené sójové múky,
- sójových koncentrátov, izolátov alebo hydrolyzátov.
- pečiva (ako súčasť múčnych zmesí).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.