Kurzy ATAC

Špenát sušený

Kategória: Zelenina / Sušená

Špenát sušený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

256 kcal

Energia kJ

1070 kJ

Bielkoviny

26 g

Sacharidy

16 g

Tuky

4 g

Vláknina

22 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (26 g) Sacharidy (16 g) Tuky (4 g) Vláknina (22 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (42.5 %) Sacharidy (26.2 %) Tuky (14.1 %) Vláknina (17.2 %)

Špenát siaty (Spinacia oleracea) je celosvetovo rozšírená listová zelenina, ktorá pôvodne pochádza z juhozápadnej Ázie.

Špenát sušený a zdravie

Listy špenátu siateho sú bohatým zdrojom draslíka, odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému. Z ďalších prvkov je významnejšie zastúpený vápnik, ktorého správne využívanie v tele je komplikované vyšším obshaom kyseliny šťaveľovej v špenáte. Táto látka je považovaná za antinutričnú, má schopnosť podporovať tvorbu obličkových kameňov. Špenát je aj významným zdrojom vitamínu K, ktorý nemalou mierou ovplyvňuje zrážanie krvi - s touto informáciou by mali kalkulovať jedinci užívajúci antikoagulancia. Významný je aj podiel karoténov v listoch, najviac beta-karoténu a luteínu. Konzumácia špenátu tak navyšuje antioxidačnú kapacitu, má aj priamy vplyv na správnu funkciu zraku.

Špenát sušený v kuchyni

Listy špenátu sa v kuchyni používajú rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny a korenia do:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- dusených zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.