Energia kcal
26 kcal
Energia kJ
107 kJ
Bielkoviny
2.6 g
Sacharidy
1.6 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2.2 g
Špenát siaty (Spinacia oleracea) je celosvetovo rozšírená listová zelenina, ktorá pôvodne pochádza z juhozápadnej Ázie.
Listy špenátu siateho sú bohatým zdrojom draslíka, odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému. Z ďalších prvkov je významnejšie zastúpený vápnik, ktorého správne využívanie v tele je komplikované vyšším obshaom kyseliny šťaveľovej v špenáte. Táto látka je považovaná za antinutričnú, má schopnosť podporovať tvorbu obličkových kameňov. Špenát je aj významným zdrojom vitamínu K, ktorý nemalou mierou ovplyvňuje zrážanie krvi - s touto informáciou by mali kalkulovať jedinci užívajúci antikoagulancia. Významný je aj podiel karoténov v listoch, najviac beta-karoténu a luteínu. Konzumácia špenátu tak navyšuje antioxidačnú kapacitu, má aj priamy vplyv na správnu funkciu zraku.
Listy špenátu sa v kuchyni používajú rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Proces mrazenia a následného rozmrazovania potravín spôsobuje úbytok niektorých termolabilných mikroživín, najčastejšie vitamínov a niektorých fytochemických látok. Pomalé a postupné rozmrazovanie ničí najväčšie množstvo živín. Mrazenú zeleninu je preto pri jej príprave vhodné vložiť priamo do vriacej vody, prípadne použiť pri dusení a pečení pokrmov:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- dusených zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>