Kategória: Obilniny lepkové / Zrná
Energia kcal
286 kcal
Energia kJ
1195 kJ
Bielkoviny
16 g
Sacharidy
45 g
Tuky
2.5 g
Vláknina
4 g
Špaldové kernotto (špaldové krúpy) sa vyrába brúsením lúpaného zrna špaldy (Triticum spelta), kedy zrno prichádza o tvrdú obalovú vrstvu.
Zrná obsahujú lepok, nie sú teda vhodné pri bezlepkovej diéte.
Pretože sa jedná o brúsené zrná, obsahuje kernotto menšie množstvo vlákniny, než celé zrná špaldy, je teda aj ľahšie stráviteľné.
Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Kernotto sa v kuchyni používa ako:
- ľahká príloha,
- na prípravu fašírok,
- do mäsových či zeleninových zmesí,
- do polievok.
Z dôvodu nižšieho množstva vlákniny sa významne skracuje doba jeho varenia, nie je potrebné ho preto vopred namáčať.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>