Kurzy ATAC

Špaldové kernotto

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Špaldové kernotto

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

286 kcal

Energia kJ

1195 kJ

Bielkoviny

16 g

Sacharidy

45 g

Tuky

2.5 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16 g) Sacharidy (45 g) Tuky (2.5 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (23.4 %) Sacharidy (65.9 %) Tuky (7.9 %) Vláknina (2.8 %)

Špaldové kernotto (špaldové krúpy) sa vyrába brúsením lúpaného zrna špaldy (Triticum spelta), kedy zrno prichádza o tvrdú obalovú vrstvu.

Kernotto a zdravie

Zrná obsahujú lepok, nie sú teda vhodné pri bezlepkovej diéte.
Pretože sa jedná o brúsené zrná, obsahuje kernotto menšie množstvo vlákniny, než celé zrná špaldy, je teda aj ľahšie stráviteľné.
Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Kernotto v kuchyni

Kernotto sa v kuchyni používa ako:
- ľahká príloha,
- na prípravu fašírok,
- do mäsových či zeleninových zmesí,
- do polievok.
Z dôvodu nižšieho množstva vlákniny sa významne skracuje doba jeho varenia, nie je potrebné ho preto vopred namáčať.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.