Kurzy ATAC

Špalda naklíčená

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Špalda naklíčená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

177 kcal

Energia kJ

738 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

28 g

Tuky

2 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (28 g) Tuky (2 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.6 %) Sacharidy (66.4 %) Tuky (10.2 %) Vláknina (6.8 %)

Jedná sa o naklíčené zrná špaldy (Triticum spelta) - prastarého nešľachteného druhu pšenice. V Európe bola pestovaná už pred 8000 rokmi, v Palestíne pred 9000 rokmi. Neskôr ju čiastočne nahradila šľachtená pšenica, vďaka väčším výnosom. Teraz je špalda považovaná za jej zdravšiu alternatívu. Na špalde si pochutnávali aj Egypťania, Kelti, Asýrčania aj Germáni. Dnes je špalda obľúbená predovšetkým na Blízkom východe, v USA a Kanade.

Naklíčená špalda a zdravie

Naklíčená špalda je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov.
Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčená špalda je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, horčíka a fosforu, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Obsahuje malé množstvo lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Naklíčená špalda v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn pšenice je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas klíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť.
V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.