Kurzy ATAC

Špalda

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Špalda

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

361 kcal

Energia kJ

1507 kJ

Bielkoviny

15 g

Sacharidy

62.3 g

Tuky

2.4 g

Vláknina

7.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (15 g) Sacharidy (62.3 g) Tuky (2.4 g) Vláknina (7.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (17.4 %) Sacharidy (72.3 %) Tuky (6 %) Vláknina (4.3 %)

Špalda (Triticum spelta) je prastarý nešľachtený druh pšenice. V Európe bola pestovaná už pred 8000 rokmi, v Palestíne pred 9000 rokmi. Neskôr ju čiastočne nahradila šľachtená pšenica, vďaka väčším výnosom. Teraz je špalda považovaná za jej zdravšiu alternatívu. Na špalde si pochutnávali aj Egypťania, Kelti, Asýrčania aj Germáni. Dnes je špalda obľúbená predovšetkým na Blízkom východe, v USA a Kanade.

Špalda a zdravie

Špalda obsahuje lepok, nie je preto vhodná pre bezlepkovú diétu.
Špalda patrí medzi obilniny s najväčším zastúpením bielkovín. Obsahuje vyšší podiel vlákniny, minerálov a vitamínu B komplexu.
Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Špalda v kuchyni

Zo špaldy sa vyrába:
- celozrnná múka,
- kernotto,
- bulgur,
cestoviny.
Má špecifickú orechovú chuť, vďaka tomu sa zo zŕn praží špaldová káva.
V kuchyni sa využíva ako príloha, známym pokrmom zo špaldy je špaldoto, ktoré sa pripravuje podobne ako rizoto.
Je vhodná pre naklíčovanie, čím sa zvýši jej nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok.
Celé zrná obsahujú vyšší podiel nerozpustných foriem vlákniny, pri ich spracovaní v kuchyni je potrebné ich dôkladne variť (minimálne 25 minút). Výhodnejšia je príprava v tlakovom hrnci, kde takto pripravené zrná sú ľahšie stráviteľné.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.