Kategória: Strukoviny / Zrná
Energia kcal
339 kcal
Energia kJ
1416 kJ
Bielkoviny
24 g
Sacharidy
44 g
Tuky
2 g
Vláknina
18 g
Šošovka jedlá (Lens culinaris), známa tiež pod označením šošovka kuchynská, je strukovina pôvodne pochádzajúca z Prednej Ázie. Patrí medzi potraviny, ktoré ľudský rod sprevádza už vyše 10 000 rokov. Existuje mnoho druhov, ktoré sa od seba líšia veľkosťou aj farbou.
Šošovka nelúpaná je – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ju pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Nelúpanej šošovke by sa mali vďaka vyššiemu zastúpeniu vlákniny vyhýbať predovšetkým jedinci so zápalmi črevného traktu. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Šošovku nelúpanú je výhodné variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, keď sa zlepší stráviteľnosť potraviny. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Zo šošovky sa vyrába múka. Šošovka je vhodná aj na klíčenie – takto sa zvýši jej nutričná hodnota. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>