Kurzy ATAC

Šošovka červená nelúpaná

Kategória: Strukoviny / Zrná

Šošovka červená nelúpaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

367 kcal

Energia kJ

1533 kJ

Bielkoviny

22 g

Sacharidy

54 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

18 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (22 g) Sacharidy (54 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (18 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25.1 %) Sacharidy (61.6 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (9.8 %)

Šošovka jedlá (Lens culinaris), známa tiež pod označením šošovka kuchynská, je strukovina pôvodne pochádzajúca z Prednej Ázie. Patrí medzi potraviny, ktoré ľudský rod sprevádza už vyše 10 000 rokov. Existuje mnoho druhov, ktoré sa od seba líšia veľkosťou aj farbou.

Šošovka červená nelúpaná a zdravie

Šošovka nelúpaná je – rovnako ako ostatné druhy strukovín – významným zdrojom antinutričných látok. Je preto vhodné ju pred prípravou dlhšiu dobu namáčať, čím určité množstvo týchto nežiaducich zložiek odstránime. Je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Nelúpanej šošovke by sa mali vďaka vyššiemu zastúpeniu vlákniny vyhýbať predovšetkým jedinci so zápalmi črevného traktu. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šošovka červená nelúpaná v kuchyni

Šošovku nelúpanú je výhodné variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, keď sa zlepší stráviteľnosť potraviny. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Zo šošovky sa vyrába múka. Šošovka je vhodná aj na klíčenie – takto sa zvýši jej nutričná hodnota. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.