Kurzy ATAC

Šošovka červená naklíčená

Kategória: Strukoviny / Naklíčené

Šošovka červená naklíčená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

134 kcal

Energia kJ

558 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

16 g

Tuky

1 g

Vláknina

12 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (16 g) Tuky (1 g) Vláknina (12 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25.1 %) Sacharidy (50.2 %) Tuky (6.8 %) Vláknina (18 %)

Šošovka jedlá (Lens culinaris), známa tiež pod označením šošovka kuchynská, je strukovina pôvodne pochádzajúca z Prednej Ázie. Patrí medzi potraviny, ktoré ľudský rod sprevádza už vyše 10 000 rokov. Existuje mnoho druhov, ktoré sa od seba líšia veľkosťou aj farbou.

Šošovka naklíčená a zdravie

Naklíčená šošovka je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčená šošovka je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šošovka naklíčená v kuchyni

Výroba naklíčenej šošovky je jednoduchá - zrná necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 2-4 dni naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné šošovku raz až dvakrát denne prepláchnuť. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Naklíčenú šošovku je vhodné variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, kedy sa zlepší stráviteľnosť potraviny. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.