Kurzy ATAC

Šošovka červená lúpaná

Kategória: Strukoviny / Zrná

Šošovka červená lúpaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

314 kcal

Energia kJ

1312 kJ

Bielkoviny

24 g

Sacharidy

40 g

Tuky

2 g

Vláknina

14 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (24 g) Sacharidy (40 g) Tuky (2 g) Vláknina (14 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (32 %) Sacharidy (53.3 %) Tuky (5.7 %) Vláknina (8.9 %)

Šošovka jedlá (Lens culinaris), známa tiež pod označením šošovka kuchynská, je strukovina pôvodne pochádzajúca z Prednej Ázie. Patrí medzi potraviny, ktoré ľudský rod sprevádza už vyše 10 000 rokov. Existuje mnoho druhov, ktoré sa od seba líšia veľkosťou aj farbou.

Šošovka červená lúpaná a zdravie

Lúpaná šošovka obsahuje oveľa menší podiel vlákniny aj antinutričných látok ako v nelúpanom stave. Z toho dôvodu sa aj rýchlejšie pripravuje (nie je potrebné ju pred prípravou dlhšiu dobu namáčať), je vhodnejšie pre širšie skupiny populácie (malé deti, jedincov s poruchami trávenia).
Je bohatým zdrojom bielkovín a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šošovka červená lúpaná v kuchyni

Šošovka sa varí relatívne krátko (rádovo minúty), ľahko sa rozvarí. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Zo šošovky sa vyrába múka. ÂPatrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.