Kategória: Strukoviny / Zrná
Energia kcal
314 kcal
Energia kJ
1312 kJ
Bielkoviny
24 g
Sacharidy
40 g
Tuky
2 g
Vláknina
14 g
Šošovka jedlá (Lens culinaris), známa tiež pod označením šošovka kuchynská, je strukovina pôvodne pochádzajúca z Prednej Ázie. Patrí medzi potraviny, ktoré ľudský rod sprevádza už vyše 10 000 rokov. Existuje mnoho druhov, ktoré sa od seba líšia veľkosťou aj farbou.
Lúpaná šošovka obsahuje oveľa menší podiel vlákniny aj antinutričných látok ako v nelúpanom stave. Z toho dôvodu sa aj rýchlejšie pripravuje (nie je potrebné ju pred prípravou dlhšiu dobu namáčať), je vhodnejšie pre širšie skupiny populácie (malé deti, jedincov s poruchami trávenia).
Je bohatým zdrojom bielkovín a draslíka, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Šošovka sa varí relatívne krátko (rádovo minúty), ľahko sa rozvarí. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- ako hlavný chod.
Zo šošovky sa vyrába múka. ÂPatrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>