Kurzy ATAC

Sójové bôby

Kategória: Strukoviny / Zrná

Sójové bôby

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

418 kcal

Energia kJ

1746 kJ

Bielkoviny

34 g

Sacharidy

12 g

Tuky

21 g

Vláknina

18 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (34 g) Sacharidy (12 g) Tuky (21 g) Vláknina (18 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (34.1 %) Sacharidy (12 %) Tuky (45.3 %) Vláknina (8.6 %)

Sójové bôby sú semená sóje strukovité (Glycine max). Táto strukovina pochádza pôvodne z Číny, v dnešnej dobe sa pestuje bežne na celom svete v oblastiach trpov, subtrópov aj mierneho pásma.

Sójové bôby a zdravie

Sójové bôby sú - podobne ako ostatné strukoviny - bohaté na bielkoviny, podiel proteínov je najvyšší zo všetkých druhov rastlín (približne 35 %). Tieto bielkovne navyše patria v rastlinnej ríši medzi najkvalitnejšie. Súčasne poskytujú významné množstvo draslíka a vápnika, odporúčajú sa preto v strave kardiakov a športovcov. Pýši sa aj naprímerným podielom horčíka. Obsahujú vyššie množstvo purínov, ľudia postihnutí dnou by s touto informáciou mali počítať. Sú bohaté na tuky s vyšším pomerom nenasýtených.
Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Sójové bôby v kuchyni

Sójové bôby slúžia ako vstupná surovina na výrobu celého radu ďalších potravín - múky, mlieka, oleja, jogurtov, tofu, miso pást, sójových omáčok, tempehu, natta, "mäsa" a i.
Z dôvodu vyššieho obsahu antinutričných látok v šupke je vhodné ich pred tepelnou úpravou dlhšiu dobu namáčať. Bôby majú jemnú orechovú chuť, bežne sa používajú uvarené do:
- polievok,
- šalátov,
- hlavných chodov ako zdroj bielkovín.
Je možné ich aj pražiť a konzumovať ako orechy.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.