Kategória: Strukoviny / Zrná
Energia kcal
418 kcal
Energia kJ
1746 kJ
Bielkoviny
34 g
Sacharidy
12 g
Tuky
21 g
Vláknina
18 g
Sójové bôby sú semená sóje strukovité (Glycine max). Táto strukovina pochádza pôvodne z Číny, v dnešnej dobe sa pestuje bežne na celom svete v oblastiach trpov, subtrópov aj mierneho pásma.
Sójové bôby sú - podobne ako ostatné strukoviny - bohaté na bielkoviny, podiel proteínov je najvyšší zo všetkých druhov rastlín (približne 35 %). Tieto bielkovne navyše patria v rastlinnej ríši medzi najkvalitnejšie. Súčasne poskytujú významné množstvo draslíka a vápnika, odporúčajú sa preto v strave kardiakov a športovcov. Pýši sa aj naprímerným podielom horčíka. Obsahujú vyššie množstvo purínov, ľudia postihnutí dnou by s touto informáciou mali počítať. Sú bohaté na tuky s vyšším pomerom nenasýtených.
Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sójové bôby slúžia ako vstupná surovina na výrobu celého radu ďalších potravín - múky, mlieka, oleja, jogurtov, tofu, miso pást, sójových omáčok, tempehu, natta, "mäsa" a i.
Z dôvodu vyššieho obsahu antinutričných látok v šupke je vhodné ich pred tepelnou úpravou dlhšiu dobu namáčať. Bôby majú jemnú orechovú chuť, bežne sa používajú uvarené do:
- polievok,
- šalátov,
- hlavných chodov ako zdroj bielkovín.
Je možné ich aj pražiť a konzumovať ako orechy.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>