Kurzy ATAC

Šmakoun

Kategória: Vajcia / Vajcia

Šmakoun

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

72 kcal

Energia kJ

298 kJ

Bielkoviny

14 g

Sacharidy

2.6 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14 g) Sacharidy (2.6 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (82.2 %) Sacharidy (15.3 %) Tuky (2.5 %) Vláknina (0 %)

Šmakoun je produkt vyrábaný tepelným spracovaním vaječných bielkov. Často sa obohacuje o niektoré nutrične hodnotné látky alebo korenie, od toho sa odvíja aj jeho následné využitie pri príprave jedál.

Šmakoun a zdravie

Šmakoun je koncentrovaným zdrojom kvalitných bielkovín. Neobsahuje prakticky žiadne tuky ani cholesterol, je prirodzene bezlepkový s nízkou energetickou hodnotou. Toto špecifické zloženie môžu oceniť predovšetkým ľudia:
- postihnutí diabetom,
- trpiaci celiakiou,
- v redukčných diétach,
- so zvýšenou potrebou bielkovín (športovci, deti).

Šmakoun v kuchyni

Šmakoun je možné spracovať takmer na všetky spôsoby. Využitie je preto veľmi široké, napr.:
- dezerty,
- nátierky,
- mäsové výrobky,
- zapekané jedlá,
- šaláty.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.