Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
347 kcal
Energia kJ
1449 kJ
Bielkoviny
13.4 g
Sacharidy
53 g
Tuky
5.3 g
Vláknina
10.5 g
Slzovka obyčajná (Coix lacryma-jobi) je divoká tráva podobná jačmeňu, z ktorej sa používajú semená. Často sa označujú ako "Jobove slzy", pretože svojim tvarom pripomínajú slzy. Pôvodne pochádza z východnej Ázie, dnes sa komerčne pestuje v trópoch a subtrópoch. Slzovka patrí k najdlhšie pestovaným kultúrnym obilninám vôbec, dôležité miesto v jedálničku mala v starom Egypte, Grécku či predkresťanskej Palestíne.
Slzovka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. V semenách bola analyzovaná látka s protirakovinovým vplyvom. V ľudovej medicíne sa používa ako prostriedok s detoxikačnými účinkami. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Chuťovo je slzovka mierne sladká a nevýrazná, v pokrmoch zásadne neovplyvňuje výslednú chuť. Pri slaných receptoch odporúčame slzovku variť s koreňovou zeleninou – jej chuť bude lepšia. Pred varením je vhodné slzovku namáčať (obvykle niekoľko hodín). Zrná sa používajú ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- kaša.
Slzovku je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>