Kurzy ATAC

Slzovka neloupaná

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Slzovka neloupaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

347 kcal

Energia kJ

1449 kJ

Bielkoviny

13.4 g

Sacharidy

53 g

Tuky

5.3 g

Vláknina

10.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (13.4 g) Sacharidy (53 g) Tuky (5.3 g) Vláknina (10.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.2 %) Sacharidy (64 %) Tuky (13.8 %) Vláknina (6.1 %)

Slzovka obyčajná (Coix lacryma-jobi) je divoká tráva podobná jačmeňu, z ktorej sa používajú semená. Často sa označujú ako "Jobove slzy", pretože svojim tvarom pripomínajú slzy. Pôvodne pochádza z východnej Ázie, dnes sa komerčne pestuje v trópoch a subtrópoch. Slzovka patrí k najdlhšie pestovaným kultúrnym obilninám vôbec, dôležité miesto v jedálničku mala v starom Egypte, Grécku či predkresťanskej Palestíne.

Slzovka a zdravie

Slzovka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. V semenách bola analyzovaná látka s protirakovinovým vplyvom. V ľudovej medicíne sa používa ako prostriedok s detoxikačnými účinkami. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Slzovka v kuchyni

Chuťovo je slzovka mierne sladká a nevýrazná, v pokrmoch zásadne neovplyvňuje výslednú chuť. Pri slaných receptoch odporúčame slzovku variť s koreňovou zeleninou – jej chuť bude lepšia. Pred varením je vhodné slzovku namáčať (obvykle niekoľko hodín). Zrná sa používajú ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- kaša.
Slzovku je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.