Kurzy ATAC

Slzovka naklíčená

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Slzovka naklíčená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

306 kcal

Energia kJ

1280 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

56 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

12 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (56 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (12 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.9 %) Sacharidy (76.5 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (7.8 %)

Jedná sa o naklíčené zrná slzovky obyčajnej (Coix lacryma-jobi), často označované ako "Jobove slzy", pretože svojím tvarom pripomínajú slzy.

Naklíčená slzovka a zdravie

Naklíčená slzovka je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčená slzovka je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka a selénu, nutrične ju preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Je prirodzene bezlepková, je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergiou na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Naklíčená slzovka v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn slzovky je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas klíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.