Kurzy ATAC

Slnečnicové semienka lúpané

Kategória: Orechy a semená / Semená

Slnečnicové semienka lúpané

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

516 kcal

Energia kJ

2156 kJ

Bielkoviny

9.5 g

Sacharidy

14 g

Tuky

45 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9.5 g) Sacharidy (14 g) Tuky (45 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.7 %) Sacharidy (11.4 %) Tuky (78.6 %) Vláknina (2.3 %)

Jedná sa o semienka jednoročnej rastliny rodu slnečnice (Helianthus), ktorá získala meno podľa gréckeho boha slnka Helia. Pôvodne rastlina pochádza zo Severnej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. V Európe sa začala pestovať koncom 16. storočia au nás je v súčasnej dobe po repke najdôležitejšou olejnatou plodinou.

Slnečnicové semienka a zdravie

Semienka obsahujú významné množstvo draslíka a horčíka. Spoločne s bohatým zastúpením polynenasýtených tukov (omega-6) a vitamínu E pozitívne ovplyvňujú funkciu srdcovo-cievneho systému. Semená majú nízku hodnotu glykemického indexu - je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Slnečnicové semienka v kuchyni

Semienka sa používajú na výrobu oleja do teplej i studenej kuchyne. V lúpanej podobe najčastejšie ako súčasť:
- zeleninových šalátov,
- pečiva,
- nátierok,

- sušienok,
- cereálií,
- kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.