Kategória: Orechy a semená / Semená
Energia kcal
516 kcal
Energia kJ
2156 kJ
Bielkoviny
9.5 g
Sacharidy
14 g
Tuky
45 g
Vláknina
6 g
Jedná sa o semienka jednoročnej rastliny rodu slnečnice (Helianthus), ktorá získala meno podľa gréckeho boha slnka Helia. Pôvodne rastlina pochádza zo Severnej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. V Európe sa začala pestovať koncom 16. storočia au nás je v súčasnej dobe po repke najdôležitejšou olejnatou plodinou.
Semienka obsahujú významné množstvo draslíka a horčíka. Spoločne s bohatým zastúpením polynenasýtených tukov (omega-6) a vitamínu E pozitívne ovplyvňujú funkciu srdcovo-cievneho systému. Semená majú nízku hodnotu glykemického indexu - je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.
Semienka sa používajú na výrobu oleja do teplej i studenej kuchyne. V lúpanej podobe najčastejšie ako súčasť:
- zeleninových šalátov,
- pečiva,
- nátierok,
- sušienok,
- cereálií,
- kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>