Kurzy ATAC

Slnečnica semená naklíčené

Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené

Slnečnica semená naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

278 kcal

Energia kJ

1162 kJ

Bielkoviny

9 g

Sacharidy

5.2 g

Tuky

23.4 g

Vláknina

3.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9 g) Sacharidy (5.2 g) Tuky (23.4 g) Vláknina (3.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.6 %) Sacharidy (7.8 %) Tuky (75.9 %) Vláknina (2.7 %)

Jedná sa o naklíčené semienka jednoročnej rastliny rodu slnečnice (Helianthus), ktorá získala meno podľa gréckeho boha slnka Helia. Pôvodne rastlina pochádza zo Severnej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. V Európe sa začala pestovať koncom 16. storočia au nás je v súčasnej dobe po repke najdôležitejšou olejnatou plodinou.

Slnečnicové semienka naklíčené a zdravie

Slnečnicové naklíčené semienka sú – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčené slnečnicové semienka sú tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, horčíka a fosforu, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Slnečnicové semienka naklíčené v kuchyni

Príprava naklíčených slnečnicových semien je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 1-3 dni naklíčiť v nakličovacej miske. Počas klíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Naklíčenú slnečnicu je vhodné variť v tlakovom hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovplyvní štruktúru vlákniny v rozsahu, kedy sa zlepší stráviteľnosť potraviny. Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.