Kurzy ATAC

Slivky sušené

Kategória: Ovocie / Sušené

Slivky sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

310 kcal

Energia kJ

1294 kJ

Bielkoviny

3.3 g

Sacharidy

62.5 g

Tuky

1 g

Vláknina

12.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.3 g) Sacharidy (62.5 g) Tuky (1 g) Vláknina (12.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.5 %) Sacharidy (84.5 %) Tuky (2.9 %) Vláknina (8.1 %)

Slivky sú plody slivky slivky (Prunus domestica), ktoré majú modrú až svetlo fialovú farbu. Ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 3-7 cm, majú charakteristicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Kaukazu, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.

Slivky sušené a zdravie

Sušené slivky sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú vyšší podiel rozpustných foriem vlákniny, vďaka ktorým ovplyvňujú peristaltiku črevného traktu a konzistenciu stolice – majú mierne preháňavé účinky. Hodnota glykemického indexu sušených sliviek je mierne vyššia ako u čerstvých. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Slivky sušené v kuchyni

Sušené slivky sa bežne pridávajú do:
- dezertov,
- kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.