Energia kcal
310 kcal
Energia kJ
1294 kJ
Bielkoviny
3.3 g
Sacharidy
62.5 g
Tuky
1 g
Vláknina
12.5 g
Slivky sú plody slivky slivky (Prunus domestica), ktoré majú modrú až svetlo fialovú farbu. Ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 3-7 cm, majú charakteristicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Kaukazu, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.
Sušené slivky sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú vyšší podiel rozpustných foriem vlákniny, vďaka ktorým ovplyvňujú peristaltiku črevného traktu a konzistenciu stolice – majú mierne preháňavé účinky. Hodnota glykemického indexu sušených sliviek je mierne vyššia ako u čerstvých. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sušené slivky sa bežne pridávajú do:
- dezertov,
- kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>