Energia kcal
62 kcal
Energia kJ
260 kJ
Bielkoviny
0.7 g
Sacharidy
12.5 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
2.5 g
Slivky sú plody slivky slivky (Prunus domestica), ktoré majú modrú až svetlo fialovú farbu. Ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 3-7 cm, majú charakteristicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Kaukazu, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.
Slivky sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú vyšší podiel rozpustných foriem vlákniny, vďaka ktorým ovplyvňujú peristaltiku črevného traktu a konzistenciu stolice – majú mierne preháňavé účinky. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Slivky sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Slivky sa používajú aj na sušenie alebo sa lisujú do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>