Kurzy ATAC

Slivky čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Slivky čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

62 kcal

Energia kJ

260 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

12.5 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (12.5 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.7 %) Sacharidy (84.3 %) Tuky (2.9 %) Vláknina (8.1 %)

Slivky sú plody slivky slivky (Prunus domestica), ktoré majú modrú až svetlo fialovú farbu. Ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 3-7 cm, majú charakteristicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Kaukazu, sú typické pre mierne a subtropické pásmo.

Slivky a zdravie

Slivky sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú vyšší podiel rozpustných foriem vlákniny, vďaka ktorým ovplyvňujú peristaltiku črevného traktu a konzistenciu stolice – majú mierne preháňavé účinky. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Slivky v kuchyni

Slivky sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Slivky sa používajú aj na sušenie alebo sa lisujú do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.