Kurzy ATAC

Slivka kandizovaná

Kategória: Ovocie / Kandované

Slivka kandizovaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

322 kcal

Energia kJ

1344 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 %) Sacharidy (97.7 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (0.9 %)

Slivky sú plody slivky slivky (Prunus domestica), ktoré majú modrú až svetlo fialovú farbu. Ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 3-7 cm, majú charakteristicky sladkú chuť. Pôvodne pochádza z Kaukazu, sú typické pre mierne a subtropické pásmo. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované slivky a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované slivky v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.