Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
404 kcal
Energia kJ
1688 kJ
Bielkoviny
3 g
Sacharidy
60 g
Tuky
10 g
Vláknina
25 g
Škorica sa najčastejšie vyrába zo škoricovníka ceylonského a čínskeho. Ide o tropické a subtropické dreviny vyskytujúce sa hlavne v juhovýchodnej Ázii. Škoricu využívali už starí Egypťania ako liečivo aj aromatickú prísadu.
Podporuje zažívanie, pomáha pri hnačkách. Silica je vďaka svojim dezinfekčným účinkom pridávaná do ústnych vôd.
Najčastejšie je súčasťou arabskej, španielskej, portugalskej, čínskej a ázijskej kuchyne. V niektorých pokrmoch tiež v Strednej a Južnej Amerike. V Európskej kuchyni je škorica spojená so sladkými pokrmami, v Ázii je jej využitie rozsiahlejšie. Pridáva sa k zelenine, obilninám, strukovinám alebo k mäsu. V Číne a Indii sa dokonca ako korenie využívajú jej kvety. Obľúbená je vo varenom víne, kde ju dopĺňa klinček. V malom množstve je možné škoricou aromatizovať ovocné čaje.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>