Kurzy ATAC

Škorica kasiová mletá

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Škorica kasiová mletá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

404 kcal

Energia kJ

1688 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

60 g

Tuky

10 g

Vláknina

25 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (60 g) Tuky (10 g) Vláknina (25 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.1 %) Sacharidy (62.2 %) Tuky (22.3 %) Vláknina (12.4 %)

Škorica sa najčastejšie vyrába zo škoricovníka ceylonského a čínskeho. Ide o tropické a subtropické dreviny vyskytujúce sa hlavne v juhovýchodnej Ázii. Škoricu využívali už starí Egypťania ako liečivo aj aromatickú prísadu.

Škorica a zdravie

Podporuje zažívanie, pomáha pri hnačkách. Silica je vďaka svojim dezinfekčným účinkom pridávaná do ústnych vôd.

Škorica v kuchyni

Najčastejšie je súčasťou arabskej, španielskej, portugalskej, čínskej a ázijskej kuchyne. V niektorých pokrmoch tiež v Strednej a Južnej Amerike. V Európskej kuchyni je škorica spojená so sladkými pokrmami, v Ázii je jej využitie rozsiahlejšie. Pridáva sa k zelenine, obilninám, strukovinám alebo k mäsu. V Číne a Indii sa dokonca ako korenie využívajú jej kvety. Obľúbená je vo varenom víne, kde ju dopĺňa klinček. V malom množstve je možné škoricou aromatizovať ovocné čaje.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.