Kurzy ATAC

Škorica ceylonská

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Škorica ceylonská

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

394 kcal

Energia kJ

1646 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

60 g

Tuky

10 g

Vláknina

20 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (60 g) Tuky (10 g) Vláknina (20 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.2 %) Sacharidy (63.8 %) Tuky (22.9 %) Vláknina (10.2 %)

Škorica sa najčastejšie vyrába zo škoricovníka ceylonského a čínskeho. Ide o tropické a subtropické dreviny vyskytujúce sa hlavne v juhovýchodnej Ázii. Škoricu využívali už starí Egypťania ako liečivo aj aromatickú prísadu.

Škorica a zdravie

Podporuje zažívanie, pomáha pri hnačkách. Silica je vďaka svojim dezinfekčným účinkom pridávaná do ústnych vôd.

Škorica v kuchyni

Najčastejšie je súčasťou arabskej, španielskej, portugalskej, čínskej a ázijskej kuchyne. V niektorých pokrmoch tiež v Strednej a Južnej Amerike. V Európskej kuchyni je škorica spojená so sladkými pokrmami, v Ázii je jej využitie rozsiahlejšie.
Pridáva sa k:
- zelenina,
- obilninám,
- strukovinám,
-
mäsu.
V Číne a Indii sa dokonca ako korenie využívajú jej kvety. Obľúbená je vo varenom víne, kde ju dopĺňa klinček. V malom množstve je možné škoricou aromatizovať ovocné čaje.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.