Kurzy ATAC

Šípok kandizovaný

Kategória: Ovocie / Kandované

Šípok kandizovaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

330 kcal

Energia kJ

1381 kJ

Bielkoviny

1.6 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

14 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.6 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (14 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2 %) Sacharidy (88.7 %) Tuky (0.8 %) Vláknina (8.5 %)

Šípok je označenie pre plod ruže (Rosa). Jedná sa o krovitú rastlinu, ktorá zastupuje viac ako 100 druhov rastlín, v potravinárstve sa používajú plody ruže šípkovej (Rosa canina). Plody (označované ako Fructus cynosbati) majú červenú farbu, ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm, v surovom stave majú sladko-trpkú chuť. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované šípky a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované šípky v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.