Energia kcal
217 kcal
Energia kJ
905 kJ
Bielkoviny
1.6 g
Sacharidy
38 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
24 g
Šípok je označenie pre plod ruže (Rosa). Jedná sa o krovitú rastlinu, ktorá zastupuje viac ako 100 druhov rastlín, v potravinárstve sa používajú plody ruže šípkovej (Rosa canina). Plody (označované ako Fructus cynosbati) majú červenú farbu, ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm, v surovom stave majú sladko-trpkú chuť.
Šípky sú bohatým zdrojom draslíka, vitamínu C a rutínu, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Šípky sa bežne konzumujú v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť omáčok pre sladké i slané (mäsité) chody,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť čajových zmesí.
Šípky sa používajú aj na sušenie.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>