Kurzy ATAC

Šípok čerstvý

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Šípok čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

217 kcal

Energia kJ

905 kJ

Bielkoviny

1.6 g

Sacharidy

38 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

24 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.6 g) Sacharidy (38 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (24 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.1 %) Sacharidy (73.5 %) Tuky (1.2 %) Vláknina (22.2 %)

Šípok je označenie pre plod ruže (Rosa). Jedná sa o krovitú rastlinu, ktorá zastupuje viac ako 100 druhov rastlín, v potravinárstve sa používajú plody ruže šípkovej (Rosa canina). Plody (označované ako Fructus cynosbati) majú červenú farbu, ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm, v surovom stave majú sladko-trpkú chuť.

Šípky a zdravie

Šípky sú bohatým zdrojom draslíka, vitamínu C a rutínu, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šípky v kuchyni

Šípky sa bežne konzumujú v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť omáčok pre sladké i slané (mäsité) chody,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť čajových zmesí.
Šípky sa používajú aj na sušenie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.