Kurzy ATAC

Šípky zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Šípky zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

245 kcal

Energia kJ

1023 kJ

Bielkoviny

1.3 g

Sacharidy

46 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

22 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.3 g) Sacharidy (46 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (22 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.2 %) Sacharidy (78.7 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (18 %)

Šípok je označenie pre plod ruže (Rosa). Jedná sa o krovitú rastlinu, ktorá zastupuje viac ako 100 druhov rastlín, v potravinárstve sa používajú plody ruže šípkovej (Rosa canina). Plody (označované ako Fructus cynosbati) majú červenú farbu, ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm, v surovom stave majú sladko-trpkú chuť.

Šípky zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zaváraniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surový ananás je bohatým zdrojom draslíka, vitamínu C a rutínu, ich podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy, platí to aj pre enzým bromelín (pomáha štiepiť bielkoviny), na ktorý je surový ananás pomerne bohatý.

Šípky zavarené v kuchyni

Zavarené šípky sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.