Energia kcal
245 kcal
Energia kJ
1023 kJ
Bielkoviny
1.3 g
Sacharidy
46 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
22 g
Šípok je označenie pre plod ruže (Rosa). Jedná sa o krovitú rastlinu, ktorá zastupuje viac ako 100 druhov rastlín, v potravinárstve sa používajú plody ruže šípkovej (Rosa canina). Plody (označované ako Fructus cynosbati) majú červenú farbu, ich veľkosť sa bežne pohybuje v rozmedzí 1-2 cm, v surovom stave majú sladko-trpkú chuť.
Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zaváraniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surový ananás je bohatým zdrojom draslíka, vitamínu C a rutínu, ich podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy, platí to aj pre enzým bromelín (pomáha štiepiť bielkoviny), na ktorý je surový ananás pomerne bohatý.
Zavarené šípky sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>