Energia kcal
142 kcal
Energia kJ
591 kJ
Bielkoviny
3 g
Sacharidy
20 g
Tuky
1 g
Vláknina
18 g
Druh jedlej huby nazývanej húževnatec jedlý (Lentinula edodes) pochádzajúci pôvodne z Ázie. Svoj názov získala zložením slov shii = dub, take = huba. Je typická predovšetkým pre ázijskú kuchyňu, v dnešnej dobe sa úspešne rozšírila do celého sveta. V kuchyni je typická lahodnou chuťou a silnou arómou.
Podobne ako hliva je aj húževnatec bohatým zdrojom beta-glukánov, vďaka ktorým má imunostimulačné, antiinfekčné, protinádorové a rádioprotektívne účinky. Jej nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Má tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkcie srdcovo-cievneho systému. Shiitake má veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
V kuchyni má všestranné použitie – od rôznych tepelných úprav až po sušenie, nakladanie a kvasenie (fermentáciu). Používa sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>