Kurzy ATAC

Shiitake nakladaná v oleji

Kategória: Huby / Zavarené

Shiitake nakladaná v oleji

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

255 kcal

Energia kJ

1066 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

16 g

Tuky

15 g

Vláknina

18 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (16 g) Tuky (15 g) Vláknina (18 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.6 %) Sacharidy (26.3 %) Tuky (53 %) Vláknina (14.1 %)

Druh jedlej huby nazývanej húževnatec jedlý (Lentinula edodes) pochádzajúci pôvodne z Ázie. Svoj názov získala zložením slov shii = dub, take = huba. Je typická predovšetkým pre ázijskú kuchyňu, v dnešnej dobe sa úspešne rozšírila do celého sveta. V kuchyni je typická lahodnou chuťou a silnou arómou.

Shiitake nakladaná v oleji a zdraví

Podobne ako hliva je aj húževnatec bohatým zdrojom beta-glukánov, vďaka ktorým má imunostimulačné, antiinfekčné, protinádorové a rádioprotektívne účinky. Jej nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Má tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkcie srdcovo-cievneho systému. Shiitake má veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Shiitake nakladaná v oleji v kuchyni

V kuchyni má všestranné použitie – od rôznych tepelných úprav až po sušenie, nakladanie a kvasenie (fermentáciu). Používa sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.