Kurzy ATAC

Shiitake čerstvá

Kategória: Huby / Čerstvé

Shiitake čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

218 kcal

Energia kJ

913 kJ

Bielkoviny

8.3 g

Sacharidy

26.7 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

30 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8.3 g) Sacharidy (26.7 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (30 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (15.9 %) Sacharidy (51.2 %) Tuky (5.4 %) Vláknina (27.5 %)

Druh jedlej huby nazývanej húževnatec jedlý (Lentinula edodes) pochádzajúci pôvodne z Ázie. Svoj názov získala zložením slov shii = dub, take = huba. Je typická predovšetkým pre ázijskú kuchyňu, v dnešnej dobe sa úspešne rozšírila do celého sveta. V kuchyni je typická lahodnou chuťou a silnou arómou.

Shiitake čerstvá a zdravie

Podobne ako hliva je aj húževnatec bohatým zdrojom beta-glukánov, vďaka ktorým má imunostimulačné, antiinfekčné, protinádorové a rádioprotektívne účinky. Jej nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Má tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkcie srdcovo-cievneho systému. Shiitake má veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Shiitake čerstvá v kuchyni

V kuchyni má všestranné použitie – od rôznych tepelných úprav až po sušenie, nakladanie a kvasenie (fermentáciu).
Používa sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.