Kurzy ATAC

Sezam nelúpaný

Kategória: Orechy a semená / Semená

Sezam nelúpaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

687 kcal

Energia kJ

2874 kJ

Bielkoviny

22 g

Sacharidy

12.5 g

Tuky

58.5 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (22 g) Sacharidy (12.5 g) Tuky (58.5 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.4 %) Sacharidy (7.6 %) Tuky (76.7 %) Vláknina (2.3 %)

Jedná sa o semienka jednoročnej rastliny Sezamu indického (Sesamum indicum). Táto rastlina je typická pre tropické oblasti a dorastá až do dvojmetrovej výšky. Medzi najväčších distribútorov patrí India a africké krajiny.

Sezam nelúpaný a zdravie

Semienka obsahujú významné množstvo draslíka a horčíka, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Zastupujú vysoký podiel vlákniny, majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež enormne bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Sezam nelúpaný v kuchyni

Sezam sa najčastejšie používa na výrobu pasty tahini (rozmixované semienka s morskou soľou) a olejov. Semienka sezamu je možné konzumovať celé ako súčasť:
- šalátov,
- pečiva,
- kaší,
- smoothie,

- sušienok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.