Kategória: Orechy a semená / Semená
Energia kcal
687 kcal
Energia kJ
2874 kJ
Bielkoviny
22 g
Sacharidy
12.5 g
Tuky
58.5 g
Vláknina
8 g
Jedná sa o semienka jednoročnej rastliny Sezamu indického (Sesamum indicum). Táto rastlina je typická pre tropické oblasti a dorastá až do dvojmetrovej výšky. Medzi najväčších distribútorov patrí India a africké krajiny.
Semienka obsahujú významné množstvo draslíka a horčíka, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Zastupujú vysoký podiel vlákniny, majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež enormne bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.
Sezam sa najčastejšie používa na výrobu pasty tahini (rozmixované semienka s morskou soľou) a olejov. Semienka sezamu je možné konzumovať celé ako súčasť:
- šalátov,
- pečiva,
- kaší,
- smoothie,
- sušienok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>