Kurzy ATAC

Sezam lúpaný

Kategória: Orechy a semená / Semená

Sezam lúpaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

824 kcal

Energia kJ

3444 kJ

Bielkoviny

27.5 g

Sacharidy

17.5 g

Tuky

70 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (27.5 g) Sacharidy (17.5 g) Tuky (70 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14 %) Sacharidy (8.9 %) Tuky (76.5 %) Vláknina (0.6 %)

Jedná sa o semienka jednoročnej rastliny Sezamu indického (Sesamum indicum). Táto rastlina je typická pre tropické oblasti a dorastá až do dvojmetrovej výšky. Medzi najväčších distribútorov patrí India a africké krajiny.

Sezam lúpaný a zdravie

Semienka obsahujú významné množstvo draslíka a horčíka, ich konzumácia tak má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému. Majú nízku hodnotu glykemického indexu, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Sú tiež enormne bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Sezam lúpaný v kuchyni

Sezam sa najčastejšie používa na výrobu pasty tahini (rozmixované semienka s morskou soľou) a olejov. Semienka sezamu je možné konzumovať celé ako súčasť:
- šalátov,
- pečiva,
- kaší,
- smoothie,

- sušienok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.