Kurzy ATAC

Šampiňón sušený

Kategória: Huby / Sušené

Šampiňón sušený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

448 kcal

Energia kJ

1875 kJ

Bielkoviny

37.5 g

Sacharidy

42.5 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

50 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (37.5 g) Sacharidy (42.5 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (50 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (35 %) Sacharidy (39.7 %) Tuky (3 %) Vláknina (22.3 %)

Stopkovýtrusná huba (Agaricus), bežne sa pestuje na komerčné účely. Má bielu farbu, v kuchyni je obľúbená predovšetkým pre svoju lahodnú chuť.
Šampiňóny sú bežne dostupné čerstvé, sušené, zavarené či nakladané.

Šampiňóny sušené a zdravie

Ich nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Majú tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkcie srdcovo-cievneho systému. Šampiňóny majú veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šampiňóny sušené v kuchyni

Používajú sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.