Kurzy ATAC

Šampiňón čerstvý

Kategória: Huby / Čerstvé

Šampiňón čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

35 kcal

Energia kJ

143 kJ

Bielkoviny

2.8 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.8 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (34.4 %) Sacharidy (36.8 %) Tuky (5.3 %) Vláknina (23.5 %)

Stopkovýtrusná huba (Agaricus), bežne sa pestuje na komerčné účely. Má bielu farbu, v kuchyni je obľúbená predovšetkým pre svoju lahodnú chuť.
Šampiňóny sú bežne dostupné čerstvé, sušené, zavarené či nakladané.

Šampiňóny čerstvé a zdravie

Ich nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Majú tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkcie srdcovo-cievneho systému.
Šampiňóny majú veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Šampiňóny čerstvé v kuchyni

Používajú sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.