Energia kcal
35 kcal
Energia kJ
143 kJ
Bielkoviny
2.8 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
4 g
Stopkovýtrusná huba (Agaricus), bežne sa pestuje na komerčné účely. Má bielu farbu, v kuchyni je obľúbená predovšetkým pre svoju lahodnú chuť.
Šampiňóny sú bežne dostupné čerstvé, sušené, zavarené či nakladané.
Ich nutričná výhoda spočíva vedľa obsahu vlákniny v pomerne vysokom podiele draslíka. Majú tak priamy vplyv na kvalitu tráviacich pochodov a funkcie srdcovo-cievneho systému.
Šampiňóny majú veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Používajú sa predovšetkým v slanej kuchyni ako súčasť:
- polievok,
- gulášov,
- mäsitých pokrmov,
- šalátov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.