Energia kcal
18 kcal
Energia kJ
72 kJ
Bielkoviny
1.4 g
Sacharidy
1.6 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.4 g
Rímsky šalát (Lactuca sativa var. longifolia) je veľmi obľúbená a rozšírená listová zelenina na celom svete, je príbuzný s hlávkovým alebo ľadovým šalátom. V kuchyni sa používajú jeho listy.
Listy rímskeho šalátu sú bohatým zdrojom draslíka, a vlákniny. Táto kombinácia živín významne ovplyvňuje činnosť črevného traktu a srdcovo-cievneho systému. Obsah horčín podporuje trávenie.
Rímsky šalát sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Najčastejšie sa konzumuje surový, jeho tepelná úprava nie je až tak častá. Je možné ho aj skvasiť (výroba pickles). Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov.
Listy je možné aj lisovať do štiav.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>