Kurzy ATAC

Šalát rímsky čerstvý

Kategória: Zelenina / Listová

Šalát rímsky čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

18 kcal

Energia kJ

72 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

1.6 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (1.6 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (34.1 %) Sacharidy (39 %) Tuky (10.5 %) Vláknina (16.3 %)

Rímsky šalát (Lactuca sativa var. longifolia) je veľmi obľúbená a rozšírená listová zelenina na celom svete, je príbuzný s hlávkovým alebo ľadovým šalátom. V kuchyni sa používajú jeho listy.

Rímsky šalát a zdravie

Listy rímskeho šalátu sú bohatým zdrojom draslíka, a vlákniny. Táto kombinácia živín významne ovplyvňuje činnosť črevného traktu a srdcovo-cievneho systému. Obsah horčín podporuje trávenie.

Rímsky šalát v kuchyni

Rímsky šalát sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Najčastejšie sa konzumuje surový, jeho tepelná úprava nie je až tak častá. Je možné ho aj skvasiť (výroba pickles). Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov.

Listy je možné aj lisovať do štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.