Kurzy ATAC

Šalát listový čerstvý

Kategória: Zelenina / Listová

Šalát listový čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

23 kcal

Energia kJ

97 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25.5 %) Sacharidy (54.5 %) Tuky (7.8 %) Vláknina (12.2 %)

Listový šalát (Lactuca sativa var. secalina) je veľmi obľúbená a rozšírená listová zelenina na celom svete, pôvodne pochádza z Ázie. V kuchyni sa používajú jeho listy.

Listový šalát a zdravie

Listy listového šalátu sú bohatým zdrojom draslíka a vlákniny. Táto kombinácia živín významne ovplyvňuje činnosť črevného traktu a srdcovo-cievneho systému. Obsah horčín podporuje trávenie.

Listový šalát v kuchyni

Listový šalát sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Najčastejšie sa konzumuje surový, jeho tepelná úprava nie je až tak častá. Je možné ho aj skvasiť (výroba pickles). Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov.

Listy je možné aj lisovať do štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.