Kurzy ATAC

Šalát ľadový čerstvý

Kategória: Zelenina / Listová

Šalát ľadový čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

23 kcal

Energia kJ

97 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25.5 %) Sacharidy (54.5 %) Tuky (7.8 %) Vláknina (12.2 %)

Ľadový šalát (Lactuca sativa) je druh listového šalátu, kuchyňu sa používajú jeho listy.

Ľadový šalát a zdravie

Listy ľadového šalátu sú bohatým zdrojom draslíka a vlákniny. Táto kombinácia živín významne ovplyvňuje činnosť črevného traktu a srdcovo-cievneho systému. Obsah horčín podporuje trávenie.

Ľadový šalát v kuchyni

Listy ľadového šalátu sa v kuchyni používajú rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Najčastejšie sa konzumujú surové, ich tepelná úprava nie je až tak častá. Je možné ich aj skvasiť (výroba pickles). Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov.

Listy je možné aj lisovať do štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.