Kurzy ATAC

Šalát hlávkový čerstvý

Kategória: Zelenina / Listová

Šalát hlávkový čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

23 kcal

Energia kJ

97 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (25.5 %) Sacharidy (54.5 %) Tuky (7.8 %) Vláknina (12.2 %)

Hlávkový šalát (Lactuca sativa var. capitata) je veľmi obľúbená a rozšírená listová zelenina na celom svete, pôvodne pochádza z Ázie. V kuchyni sa používajú jeho listy.

Hlávkový šalát a zdravie

Listy hlávkového šalátu sú bohatým zdrojom draslíka a vlákniny. Táto kombinácia živín významne ovplyvňuje činnosť črevného traktu a srdcovo-cievneho systému. Obsah horčín podporuje trávenie.

Hlávkový šalát v kuchyni

Listy hlávkového šalátu sa v kuchyni používajú rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Najčastejšie sa konzumujú surové, ich tepelná úprava nie je až tak častá. Je možné ich aj skvasiť (výroba pickles). Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov.

Listy je možné aj lisovať do štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.