Kurzy ATAC

Ryža natural

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Ryža natural

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

435 kcal

Energia kJ

1817 kJ

Bielkoviny

9.7 g

Sacharidy

85.4 g

Tuky

3.3 g

Vláknina

3.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9.7 g) Sacharidy (85.4 g) Tuky (3.3 g) Vláknina (3.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.3 %) Sacharidy (82.2 %) Tuky (6.8 %) Vláknina (1.6 %)

Ryža (Oryza sativa) je bezlepková obilnina, ktorá je najviac pestovanou obilninou na celom svete. Botanicky je známych viac ako 20 druhov, najviac pestované sú ryža siata a ryža africká. Kultúrnych foriem sa na svete vyskytuje ale niekoľko tisíc. Najväčšími svetovými producentmi sú Čína, India, Indonézia, Vietnam a Thajsko. Ryža natural je nebrúsená a neleštená ryža. Vďaka absencii týchto technologických úprav sú zachované všetky dôležité živiny - vláknina, vitamíny, minerálne látky, fytochemické zlúčeniny.

Ryža natural a zdravie

Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom horčíka, ktorý má zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryža natural v kuchyni

Ryža je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša,
- pivo, víno a iné alkoholické nápoje,
- cestoviny,
- pečivo.
Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.