Kurzy ATAC

Ryža jazmínová natural

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Ryža jazmínová natural

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

372 kcal

Energia kJ

1555 kJ

Bielkoviny

7.4 g

Sacharidy

74.9 g

Tuky

2.4 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7.4 g) Sacharidy (74.9 g) Tuky (2.4 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.3 %) Sacharidy (84.2 %) Tuky (5.8 %) Vláknina (1.6 %)

Ryža jazmínová (Oryza sativa) je bezlepková obilnina, ktorá sa najviac pestuje v Thajsku. Svoj názov dostala podľa svojej charakteristickej vône, najčastejšie sa používa v thajskej a čínskej kuchyni. Ryža jazmínová natural je nebrúsená a neleštená ryža. Vďaka absencii týchto technologických úprav sú zachované všetky dôležité živiny - vláknina, vitamíny, minerálne látky, fytochemické zlúčeniny.

Ryža jazmínová natural a zdravie

Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom draslíka a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryža jazmínová natural v kuchyni

Ryža je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha. Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.