Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
372 kcal
Energia kJ
1555 kJ
Bielkoviny
7.4 g
Sacharidy
74.9 g
Tuky
2.4 g
Vláknina
3 g
Ryža jazmínová (Oryza sativa) je bezlepková obilnina, ktorá sa najviac pestuje v Thajsku. Svoj názov dostala podľa svojej charakteristickej vône, najčastejšie sa používa v thajskej a čínskej kuchyni. Ryža jazmínová natural je nebrúsená a neleštená ryža. Vďaka absencii týchto technologických úprav sú zachované všetky dôležité živiny - vláknina, vitamíny, minerálne látky, fytochemické zlúčeniny.
Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom draslíka a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Ryža je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha. Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>