Kurzy ATAC

Ryža dlhozrnná natural

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Ryža dlhozrnná natural

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

395 kcal

Energia kJ

1652 kJ

Bielkoviny

6.7 g

Sacharidy

80.4 g

Tuky

2.4 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6.7 g) Sacharidy (80.4 g) Tuky (2.4 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.1 %) Sacharidy (85.2 %) Tuky (5.5 %) Vláknina (2.3 %)

Ryža (Oryza sativa) je bezlepková obilnina, ktorá je najviac pestovanou obilninou na celom svete. Botanicky je známych viac ako 20 druhov, najviac pestované sú ryža siata a ryža africká. Kultúrnych foriem sa na svete vyskytuje ale niekoľko tisíc. Najväčšími svetvými producentmi sú Čína, India, Indonézia, Vietnam a Thajsko. Ryža dlhozrnná natural je nebrúsená a neleštená ryža. Vďaka absencii týchto technologických úprav sú zachované všetky dôležité živiny - vláknina, vitamíny, minerálne látky, fytochemické zlúčeniny.

Ryža dlhozrnná a zdravie

Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom draslíka a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryža dlhozrnná v kuchyni

Ryža je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša,
- pivo, víno a iné alkoholické nápoje,
- cestoviny,
- pečivo.
Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.