Kurzy ATAC

Ryža čierna natural

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Ryža čierna natural

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

370 kcal

Energia kJ

1545 kJ

Bielkoviny

7.8 g

Sacharidy

74.1 g

Tuky

2.2 g

Vláknina

3.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7.8 g) Sacharidy (74.1 g) Tuky (2.2 g) Vláknina (3.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.8 %) Sacharidy (83.9 %) Tuky (5.4 %) Vláknina (1.9 %)

Ryža (Oryza sativa) čierna je bezlepková obilnina, ktorá je typický čiernym sfarbením šupiek. To je dané vysokým obsahom farbív antokyanov, ktoré súčasne vykazujú významné antioxidačné vlastnosti. Ryža čierna natural je nebrúsená a neleštená ryža. Vďaka absencii týchto technologických úprav sú zachované všetky dôležité živiny - vláknina, vitamíny, minerálne látky, fytochemické zlúčeniny.

Ryža čierna natural a zdravie

Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom draslíka a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Je bohatým zdrojom antioxidantov zo skupiny antokyanov (rovnaké sa nachádzajú v niektorých bobuľovitých druhoch ovocia, najviac v čučoriedkach).

Ryža čierna natural v kuchyni

Ryža čierna je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha. Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.