Kurzy ATAC

Ryža červená natural

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Ryža červená natural

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

430 kcal

Energia kJ

1797 kJ

Bielkoviny

9.1 g

Sacharidy

85 g

Tuky

3 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9.1 g) Sacharidy (85 g) Tuky (3 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.9 %) Sacharidy (82.8 %) Tuky (6.3 %) Vláknina (2.1 %)

Ryža červená je ryža (Oryza sativa), ktorá prešla fermentáciou (pomocou červenej kvasinky Monascus purpureus). Tento proces spôsobí červené sfarbenie ryže a súčasne aj zmenu obsahu niektorých živín. Ryža červená natural je nebrúsená a neleštená ryža. Vďaka absencii týchto technologických úprav sú zachované všetky dôležité živiny – vláknina, vitamíny, minerálne látky, fytochemické zlúčeniny.

Ryža červená natural a zdravie

Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom draslíka a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Červená ryža je typická vyšším obsahom špecifických látok ovplyvňujúcich metabolizmus krvných tukov vrátane cholesterolu. Majú podobný vplyv, vrátane vedľajších účinkov, ako statíny (lieky znižujúce cholesterol). Ďalej sa zistilo, že konzumácia tejto ryže môže v niektorých prípadoch spôsobiť poškodenie svalových vlákien. Je preto vhodné tento druh ryže konzumovať iba v špecifických prípadoch.

Ryža červená natural v kuchyni

Červená ryža je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú predovšetkým ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.